O discutie inutila

Posibil ca cei care mai calca pragul blogului acesta sa fi vazut ca nu am avut nicio reactie la marea dezvaluire a plagiatului lui Ponta. Nu am scris nimic despre acest subiect pentru ca mi s-a parut inutil. E adevarat, asteptam macar o demonstratie de 100-200 oameni, cum a fost cea pro-Patapievici, dar nu ma asteptam ca Ponta sa isi dea demisia. Nici pentru plagiat si nici pentru CV-ul inflorit cu masterate. Europa si civilizatia atlantica se termina la Tisa. Aceasta e parerea mea despre situatia de fapt si daca scriu ceva acum o fac numai pentru ca am vazut ca iar s-au incins firele si pentru ca prostii se vehiculeaza de catre toate partile implicate.

Punctual:
1. Atat plagiatul cat si falsificarea CV-ului lui Ponta sunt dovedite. Dincolo de orice instanta, de orice fel, primul se numeste furt iar al doilea cel putin minciuna. Comisii s-au intrunit, au fost desfiintate, reinfiintate, au dat verdicte, dar nu au avut niciun efect. Adica, nu s-a intamplat nimic. De ce?

2. Pentru ca minciuna este dominanta in Romania. Se incepe cu mita din scoli, se continua cu diplome luate pe bani si stat acasa, cu teze scrise de catre altii si se termina cu titluri date pe banda rulanta. De aici pana la CV-uri false nu mai este decat un pas. Sa nu uitam ca fiecare chestie de la CV poate sa insemne ceva banuti in plus la salariu.
Si minciuna nu se termina aici. Ea este practic prezenta in multe din titlurile luate asa-zis pe bune. Sa fim seriosi: un doctorat luat la fara frecventa contine o doza de minciuna si mai ales de bullshit. Criteriile unui doctorat sunt clare peste tot si nu pot fi indeplinite numai prin intalniri lunare de 30 de minute cu maestrul. Un doctorat nu sta in citit, ci in produs ceva, oricat de mic, care sa fie nou. Un doctorat inseamna ca recipientul sau poate sta pe picioare in domeniul respectiv. O diploma de doctorat este in primul rand confirmarea oficiala a ce am scris mai sus si nu o recompensa pentru 5-6-10 ani in care te-ai ocupat, sau doar ai pretins, cand ai putut de o asa zisa problema. Numai ca Europa se termina la Tisa, asa ca termenii sunt inversati, iar doctoratul este doar o hartie buna pentru o proptea si sursa de bani.
Aceasta fiind mentalitatea la est de Tisa, este evident ca Ponta nu a patit nimic. Majoritatea tacuta stie cum merg lucrurile. De la scoala primara pana la treapta cea mai inalta posibil.

3. Minciuna la nivelul cel mai inalt nu a fost adusa de Ponta si echipa. Ci a fost prezenta zilnic pe ecrane din 2004, agresiva si vorbareata, facand legea (culturala) in Romania. Echipa pro-Basescu nu a fost cu nimic mai buna decat cea pro-Ponta. Cel putin echipa Ponta este pe fata, stim cu cine avem de-a face. Pe cand echipa pro-Basescu a dat tot timpul impresia ca ar fi mai buna, lucru demontat repetat in ultimii 8 ani.

Asadar, da, plagiatul de orice fel este pedepsibil si trebuie pedepsit, ca si masluirea CV-ului, numai ca vorbim de o lume care doar imita civilizatia atlantica. Pe teren raman coteriile locale si legile “merge si asa”, “stim noi”.
Ar mai ramane asa zisa problema a reprezentarii. Fiecare se reprezinta doar pe sine. Dincolo de asta e doar o abstractie, o credinta, nu ceva real-factual. Factuale sunt telefoanele, plicurile, cumetriile. Care se pot face si prin virtualia, evident.

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Azi suntem culti, Bizonul politik, Getting down to business, Politica altora, Viata bate filmul | 60 Comments

DDHH

– abrevierea de la derechos humanos.

Posted in Azi suntem culti, Bizonul politik, Links, Politica unora | Tagged , , | Leave a comment

Dedicatie

Cacarailor, pesedistilor, penelistilor, uslamistilor si fanilor Antenelor:

shut up!

Posted in Azi suntem culti, Bizonul politik, Politica altora | Tagged , | 5 Comments

Stress cronic

Am mai vorbit pe blogul acesta despre stressul cronic, despre cum acesta distruge fizic individul.

Azi, o fotografie cu 2 neuroni. Ambii neuroni sunt din zona prefrontala, asa zisa “zona executiva”, sunt piramidali si comunica cu alte zone. Cel din stanga e dintr-un animal normal, iar cel din dreapta e dintr-un animal supus unui experiment de stress cronic. Diferentele sunt vizibile si semnificative.
Daca ar fi numai aceste efecte locale, poate nu ar fi atat de important. Dar efectul devine cauza si tot ce este in aval de acesti neuroni va fi afectat numai pentru faptul ca acesti neuroni “stressati” au schimbari structurale. Iar ce este in aval revine in amonte si nu mai gaseste acele dendrite si butoni, aratati in fotografii.
Cu alte cuvinte, efectul global este unul de avalansa autosustinuta in timp.

De ce scriu iarasi despre asa ceva? Pentru ca Romania este de mult intr-o stare de stress cronic, iar in perioada aceasta stressului dat de caldura se adauga cel mediatic, peste cel cotidian.
Ganditi-va bine (daca mai puteti) ca asemenea efecte se traduc in plan comportamental. Si vor fi de lunga durata.
Si cum ar trebui sa fie numiti cei care provoaca asemenea schimbari in fiecare din cei supusi zilnic stressului?

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Bizonul politik, Getting down to business, Links, Politica altora | Tagged , , , , | 12 Comments

25%

LE: De ieri, cand am scris panseul de mai jos, pana azi, lista electorala s-a imbogatit cu inca 3 milioane de alegatori. Atat Ioan Rus la Bukres, cat si Ponta la Bruxelles, au declarat ca numarul de alegatori inregistrati este un pic peste 18 milioane. Coicidenta, o duduie ioana.ioana trimite spamuri cu indemnuri patriotice la vot scrise cu litere de o schioapa. Tot coincidenta, emailul acestei dudui se termina cu eu. Sa ne bucuram asadar: patria nu ne-a uitat!

Statisticile electorale erau ultima bariera in calea duo-ului Ponta-Antonescu. Pana ieri. Azi, ultimul obstacol a fost inlaturat lejer, cu ajutorul neprecupetit al INS – credeati ca cei doi directori adusi vor sta degeaba?

Initial, Antonescu a dat semnalul luptei impotriva diasporei declarand ca numai cei care platesc un impozit in tara ar trebui sa voteze. Pesemne ca multi romani platesc impozite in Romania (yours truly included), caci in doua zile lucrurile s-au schimbat.
Oficialii romani au stat, numarat, impartit, cujetat si au ajuns la urmatoarea socoteala: conform rezultatelor definitive dar inca inexistente ale ultimului Recensamant, in Romania ar mai fi doar 19 milioane de cetateni stabili. Ce inseamna stabil pentru Ponta si Antonescu nu mi-e clar. Dar sa presupunem ca sunt acei indivizi care stau mai mult de 6 luni in tara si platesc impozite (iau legea de aici drept criteriu). Cifra din mintea lui Ponta este si mai mica: doar 18 milioane. Iar din cele 18 milioane, vreo 15 milioane ar fi cu drept de vot: deci cu drept de vot suntem 15 milioane. Remarcati “suntem”.
Dintr-o singura propozitie, dreptul de vot al celor 2 milioane si ceva de “capsunari” s-a anulat – noi nu existam in cele 15 milioane ale lui Ponta, nefiind in tara. S-o ia naiba de Lege electorala, ce e aia?, cand tarisoara geme si se rasuceste in pojarul acestor vremi, pojarul basescian.

Multumesc domnilor Ponta, Antonescu si celor de la conducerea INS pentru grija aratata noua, capsunarilor, cei care trebuie sa trimitem bani in tara pentru a ajuta economia sa nu ajunga in fundul ghenei. Multumesc ca s-au gandit la concediul meu si la drumul de 37-38 mile dus, la banii dati pe benzina – vreo 15-16 dolari, la uzura masinii, la cele cateva ore de asteptat la coada, la faptul ca as fi pierdut duminica cu un fleac – un vot. Intr-adevar, la sfarsit de saptamana am lucruri mai importante si mai interesante de facut.

In acelasi timp, CCR a rezolvat problema neconstitutionalitatii si a zis “da”. Da, e ok ca un presedinte sa fie dat jos cu 50% +1 din voturi, cu o rata de participare de 50%.
Revenind la calcule-le complicate, din 15-19 milioane, trebuie sa se prezinte doar 7-8 milioane de oameni (easy!) si doar vreo 4 milioane sa spuna “DA”. Un presedinte poate fi dat jos doar cu 25% din voturile numai celor aflati in tara stabil.

O asemenea sarcina de partid este un fleac fata de infaptuirile istorice ale inaintasilor, precum colectivizarea Dobrogei.
Tot inainte, tovarasi! Respingeti cu hotarare cei care nu au mai mancat salam cu soia! Victoria va fi a voastra, veti intra in Istorie!

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Bizonul politik, Politica altora, Viata bate filmul | Tagged , , , , , , , | 30 Comments

Schimbarea camasii

Miscare inteligenta din partea Justitiei Romane: DNA-ul i-a pus sub urmarire penala pe cei implicati in incidentul din casa lui Andrei Nastase. Imediat fiecare din cei acuzati isi pun camasi noi, caci e pielea fiecaruia in joc. Fiecare va veni cu versiunea sa, care va fi usor diferita de a celorlalti.
Conform declaratiilor familiei Nastase, Ady zacea intr-o balta de sange dupa ce ar fi incercat sa se sinucida. Numai ca avocatul unuia din politistilor de la fata locului declara altceva: Nastase si-a schimbat singur camasa si a vorbit pana la venirea ambulantei, care era de fapt pe strada deja.

Cum poate un om care tocmai si-a tras un glonte in gat care glonte a iesit prin deltoid, deci sangerand din cel putin 2 locuri, cu o clavicula cel putin atinsa, zacand intr-o balta de sange, sa isi schimbe singur camasa? Cum poate un om care tocmai ar fi incercat sa se sinucida sa poata sa faca un act complex motoriu, fara probleme, ba mai mult, sa si vorbeasca continuu? Cum poate un om legat cu catuse sa isi schimbe singur camasa?
Ori Nastase e facut din diamant si titaniu si un biet glont de 9 mm care a trecut prin intreg gatul si a iesit prin deltoid a fost un fleac pentru fizicul si anatomia sa impresionante, ori ceva e ciudat in declaratiile publice de pana acum.

Posted in Bizonul politik, Links, Politica altora, Taieturi din ziare | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Ypokresko – un glonte duios trecea

Asadar Ady a considerat ca este mai altfel decat ceilalti muritori absurdistanezi si a hotarat sa isi inveleasca grijuliu gatul cu un fular si sa cheme ambulanta pe motiv de glonte trecut prin gat. In seara cu pricina, Antenele vuiau si se cainau ca marele om de stat, vanatorul, ouatorul si profesorul universitar Adrian Nastase a incercat sa se sinucida.
Numai ca atat fotografiile cat si imaginile transmise nu aratau deloc un om dupa un act suicidal, chiar si ratat. Nici macar arsurile care ar fi trebuit sa fie vizibile pe partea de intrare a presupusului glonte nu apareau. Nu mai discut curatenia camasii (cica i-ar fi schimbat-o inainte sa iasa din casa – un om cu 2 plagi, cu o clavicula tandari, isi schimba camasa, ca sa arate bine in sticla), lipsa pansamentelor etc. etc.

Ypokresko a vazut sceneta la televizor ca si ceilalti romani. Nu a observat detaliile manelei date in direct, dar s-a simtit lezat in simtu-i artistic de wagnerianul tonului antenistic. Atat de lezat a fost incat nu a mai asteptat sa vada in ce parte inclina evidentele. Nastase abia fusese internat, iar Ypokresko pac la Resboiu! – un articolas pe net, cum ca suicidul este intotdeauna patologic. Domnul medic psihiatru nu a mai asteptat sa vada daca intr-adevar Nastase a incercat sa se sinucida, dar si-a ingrosat vocea si s-a aplecat cu greutatea profesionalismului sau asupra cazului in desfasurare.
Trec peste penibilul titlului si sar direct la punctul final. Concluzia lalaielii lui dr. Ypokresko este una emisa de la inaltimea catedrei pe care o va avea in curand: cazul lui Nastase trebuie investigat psihiatric si o atitudine terapeutica trebuie asumata.

Newsflash, dr. psihiatru Ypokresko, inainte sa spui ceva despre cazul X, vezi daca intr-adevar exista acel caz. Nu de alta, da’ te faci de bazna.

Sa nu uitam ca dr. Ypokresko ravneste si dansul la tichia doctorala. Indrumator ii este un titan al neuro-psihi-para-fiziologiei romanesti si mondiale, autorul celebrei axiome “Securitatea a fost un lucru serios”.
Dar despre acestea intr-un episod viitor.

Posted in Azi suntem culti, Bizonul politik, Giga, Politica altora, Taieturi din ziare, Viata bate filmul | Tagged , , , , , , , , , , , , | 25 Comments

Cloaca minima

Ce bine ar fi fost pentru Vladimir Tismaneanu daca ar fi avut atati prieteni cati are H-R.P. Caci prietenii la nevoie se cunosc. Cum postul lui HRP a fost amenintat, toata societatea civila romaneasca a sarit in apararea geniului urmarit de capitanul Soare.
Vazand ca protestele intelighentsiei nu sunt de ajuns, cineva l-a parat pe micul Titulescu la Nature. Pe motiv de luat doctoratul cu japca – se mai aude ceva de cazul Mang? Asa am aflat si noi ce greu a fost pentru Ponta sa isi scrie lucrarea de doctorat – copy & paste.

Unii in mod sigur ca se bucura. Ponta este in colimator si onorabil ar fi sa isi dea demisia, iar distinsa comitie si universitate care i-au dat un doctorat cu taieturi din ziare (pana si din Romania Libera a copiat) ar trebui sa ii retraga titlul. Iar cei din comisie sa isi dea demisia si sa se duca sa predea abecedarul intr-un sat din Baragan.
Eu nu am de ce sa ma bucur. Pentru ca vad lucrurile ca pe o mare cacealma, un concurs penibil de cine este mai mincinos si care scapa nepedepsit (se pare ca HRP are un usor avantaj).
Un mincinos de 40 de ani, ajuns prin coterii parlamentare primul ministru al Romaniei vrea sa dea jos un alt mincinos, stapan pe un buget de invidiat, si obedient nu numai al Cotrocenilor ci si al securistilor buni. La asta se reduce toata dihonia din vara 2012 (pare-se fierbinte, 35 Celsius la umbra).
Ponta a mintit prin doctoratul sau, iar HRP a mintit repetat ca il are – nici macar nu a ajuns sa si-l sustina. Ponta face sluj la Nastase si bunicuta, iar HRP declara mizerii in ziare spaniole. Ponta aduce vechea garda PSD, iar HRP da bani moca unor alti mincinosi (Antohi) si fosti securisti.

O cloaca, dar nici macar una de anvergura, ci jenant de penibila. Si in cloaca aceasta, intelectualii angajati o tot tin in declaratii, proteste si scrisori deschise. Postul de sef al ICR este politic, asa ca este normal ca Ponta vrea sa ii ia aceasta jucarie lui Basescu. Iar HRP normal ca nu vrea sa plece, ca e prea bun postul. Cine sa ii mai dea bani pentru simpozioane si conferinte despre comunism, pe partea asta a Atlanticului? Si e normal ca intelectualii angajati sa tipe, cine le mai da bani pentru simeze si carti traduse si distribuite de ICR? Tocmai cand Cartarescu inregistrare inca o victorie in lupta pentru (impotriva) Nobelului…

Nu stiu cum se face, dar tot ceea ce ating anumiti romani ai acestor zile isi pierde orice valoare, devine o batjocura. Titlul de doctorat a ajuns o bataie de joc, un fel de pisica aruncata in curtea unuia si altuia. Nobelul a ajuns subiect de dezbatere pentru oricine. De intelectual nu mai zic, ca e facut bucati de mult.

O fata de 18-19 ani, un copil abuzat in direct, se imbata in direct, i se face rau si ajunge cu venele taiate la urgenta. Si nu se intampla nimic in afara de hahaiala. Tot in direct, societatea civila isi exhiba obedienta si dispretul pentru ceea ce ar trebui sa o defineasca.

Castigator din toata acesta mascarada culturnica e unul care se hahaie.

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Azi suntem culti, Bizonul politik, Giga, Politica altora, Taieturi din ziare, Viata bate filmul | Tagged , , , , , , , , , , , | 10 Comments

Nedumerire intrebatoare

Poate mi se explica si mie, ca la prosti, de ce dintr-o data nu mai e bun uninominalul in Romania si de ce ar fi mai bune listele?
Ma inseala memoria sau uninominalul era ridicat in slavi mai an? Cu ce e diferit uninominalul de atunci cu cel de acum?

Multumesc anticipat pentru explicatii. Cei care vor explica in mai mult de 2 onomatopee vor fi rasplatiti cu o bere.

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Bizonul politik, Giga, Politica altora | Tagged , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

500 pentru om

Atati oameni au fost implicati in urmarirea si turnarea la Securitate a unui singur om: Corneliu Coposu.
Asadar, nu este adevarat ca individul nu avea valoare in societatea socialist multilaterala dezvoltata. Valoarea sa era direct proportionala cu numarul de urmatori si raportori. Pentru Corneliu Coposul, “utopicul”, “naivul”, au fost necesari 500. Daca era atat de aerian, de ce s-au mai cheltuit banii pe un batalion de oameni? Daca acesti taranisti erau atat de naivi, de ce ofiterii de securitate luau foc cand auzeau taranist?

Poate prin acest caz individual se intelege mai bine ce inseamna un singur om.
Si poate se intelege de ce unul ca Iliescu facea apoplexie cand auzea de Coposu, de ce sediul taranistilor a fost devastat in mod repetat si mai ales de ce s-a pus atat de mult efort in distrugerea completa a singurului partid ce putea tine piept oamenilor de bine. Dupa ce a murit Seniorul, eforturile de a sparge, toca si lichefia PNT-ul au fost neprecupetite.

Tare as vrea sa vad acea lista cu cei 500, numele lor conspirative, cat si cele din buletin. Eu zic ca am avea niste surprize mari.

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Bizonul politik, Links, Politica altora, Taieturi din ziare | Tagged , , , , , | 5 Comments

Pe drojdie

Urmaresc doar cu un sfert de ochi showul dambovitean dupa descalecatul lui Ponta. Doar si cu atat, tot ce se intampla acum cu interminabilul sir de ministri pentru Educatie, imi confirma ipoteza ca Romania este pe drojdie. Si ca aceasta drojdie nu este rezultatul vreunui Basescu, ci a doua fenomene temporale succesive: golirea interna a Romaniei prin cei nascuti in anii ’50 si golirea externa de dupa anii ’90.
In doar 1-2 saptamani, doua simpatice personaje au fost numite la Educatie. Prima, o tanti nascuta in 1964, mare rector la o universitate “crestina” a fost gasita cu un CV parca scris de unul cu patru clase. Tanti a fost trimisa la plimbare, pe motiv de Standford si alte buburuze.
A urmat un personaj si mai amuzant. Un nene, pre nume Ioan Mang si nascut in 1958, este numit la Educatie. Imediat dupa numire, incepe circul mediatic: plagiarism de ultima speta. De obicei plagiarismul trezeste un amestec de raspunsuri negative: tristete, furie, pierderea increderii. Numai ca acest caz este comic. A trecut de barierele naturale si a ajuns in a 9 dimensiune supra-realista. Manga a copiat pana si un articol gresit. La asa ceva, orice mecanism de aparare este depasit si, in extremis, raspunsul este rasul.

Romania este pe drojdie pentru ca drojdia o conduce de zeci de ani: acesti doi ultimi ministri au fost formati inainte de ’89 si ulterior au ajuns in posturi decizionale. Dar nu sunt singurii – acuzatii de plagiat au fost aruncate si lui Mircea Miclea. Mai jos, acuzatiile de plagiat abunda la adresa profesorilor si doctorilor de Romania post-Ceasca. Acuzatiile abunda, dar pedepsele sunt minimale in cel mai bun caz. De obicei se lasa in coada de peste si acuzatorii sunt supusi unor presiuni uriase.
Sa mai vorbesc de lucruri mai fine, precum confectionarea datelor?

Romania este pe drojdie pentru ca toate aceste evenimente individuale sunt expresia un pattern. Sunt efectele golirii Romaniei de oameni capabili.
Prima golire a fost facuta cu cei nascuti in anii ’50. Prima generatie de comunisti sadea. In jur de 30 de ani la Revolutie, erau deja spalati in sistem – ajungeai sus numai daca. Uitati-va singuri la televizor, in ziare, pe Internet si veti vedea aceste perfecte produse ale comunismului cum se comporta cand ajung la nivelul de leaderi, manageri, formatori de opinie, factori decizionali. Uitati-va la Ioan Mang si faceti un exercitiu de memorie cu toti mangii pe care i-ati intalnit pana acum.
Daca prima golire a fost in principal interna – nu putini din cei de 30 de ani in 1990 au plecat cu primul avion dar majoritatea nu a avut cum sa plece, a doua a fost externa. Si s-a intamplat cu cei nascuti in anii ’60 – decreteii. Acestia aveau in jur de 20 de ani in ’89. Fiind tineri, fara familii formate, au putut sa plece in masa o data cu deschiderea granitelor. Se pleca din facultati pe grupe. Ani intregi au fost decimati in acest mod. Sunt facultati unde majoritatea dintr-un an sunt plecati. Intelighentsia romana in jur de 40 de ani, varsta la care incepi sa iti dai adevarata masura, este in alte parti decat intre Prut si Tisa. Restul s-au adaptat cum au putut. Multi au facut a 2-a, ba chiar a 3-a facultate, au acum poate niste joburi de manageri si nu au niciun chef sa faca vreo miscare. Ce a ramas ca intelighentsie? Ponta mi se pare un exemplu perfect. Un alt exemplu este cel al doamnei rector de la universitatea cea crestina.

Cei ramasi in tara din cele 2 generatii incearca in cazul cel mai bun ceva foarte local. Cu multa cazna. Au familie la care trebuie sa se gandeasca, se zbat in mlastina romaneasca.

Acum cativa ani mi s-a povestit de ce se impodobeste un CV in Romania de azi. Si la ce foloseste. M-am crispat. Pentru ca in acel moment am vazut ce va fi peste cativa ani. Cand realitatea va incepe sa ii loveasca pe romani.
Acum este un moment in care sistemul de autoaparare al Romaniei a clacat in fata realitatii.
Enjoy it while you can. Pentru ca vor veni generatiile ’70 si ’80.

Posted in Bizonul politik, Links, Politica altora | Tagged , , , , , , , | 3 Comments

Aliatul marinarului

Vremea acestei saptamani tulburi a fost un aliat pretios al lui Traian Basescu. Daca nu ar fi inceput ninsoarea in Romania si mai ales in Bucuresti, demonstratiile ar fi continuat si posibil ca numarul oamenilor sa fi crescut.

Numai ca pe 23-24 ianuarie a inceput anul Dragonului de apa, conform calendarului chinezesc. Si este logic ca marinelul sa fie prieten cu acest dragon, o fiinta simpatica dealtfel. Imediat dupa ce a preluat sefia celesta, dragonul si-a amintit de vechiul sau prieten, de vremurile cand acesta facea comert cu blugii si solilocvia melancolic pe taramuri batave (iarasi, foarte tare legate de apa; Elena inca nu era in peisaj). Si a suflat peste Mioritia.

Sugerez lui Ponta si Crinisor sa fie mai retinuti anul acesta. Nu de alta, dar posibil sa ii ia viitura.

Mi-am ratat cariera:)

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Azi suntem culti, Bizonul politik, De-a valma, Giga, Politica altora | Tagged , , , | 2 Comments

De ce sa iasa Basescu la televizor?

Si mai ales, ce sa spuna?

De cand a inceput faza a II-a a demonstratiilor din ianuarie 2012, multi dintre cei “revoltati” cer lui Basescu sa iasa la televizor, sau daca se poate chiar in Pta Universitatii. Nu inteleg de ce Cpt. Nemo ar trebui sa iasa in fata natiunii si mai ales nu vad ce ar putea spune.
Basescu si-a facut norma de iesit in public cu Arafat si SMURD-ul sau. Problema Arafat-SMURD era clara si focalizata: proiectul de Lege a Sanatatii elimina SMURD ca entitate distincta a sistemulului de sanatate public romanesc. In ultima sa interventie publica, Basescu a cerut Guvernului sa retraga proiectul de Lege. Si cu asta, basta, omul a incheiat discutia. Problema a fost preluata, corect dealtfel, de ministri si secretari de stat, iar Dr. Raed Arafat a acceptat ramura de maslin.

Mai mult, ministri si parlamentari PDL au declarat parerile lor despre cei din strada: viermi, ciumpalaci s.a.m.d. Si mai mult, scriitorii de serviciu, unii dintre ei cu solde grase din bugetul statului au facut scurta la mana de cate articole, comentarii si “raspunsuri catre cititori” au scris in ultimele 10 zile. Toate acestea constituie reactia “oficiala” pentru ceea ce este acum in strada in Bucuresti si alte cateva orase.

Asadar, ce ar putea Basescu sa spuna mai mult sau diferit? De ce ar trebui sa iasa in fata poporului pentru niste demonstratii care nu depasesc 10.000 zilnic in Romania? Chiar daca cifrele oficiale sunt poate doar un sfert din numarul real al “revoltatilor”, 40-50k de oameni sunt doar o superba minoritate. Nici mult anuntatul si mediatizatul miting al opozitiei nu a depasit 10k de oameni, ceea ce este infim pentru populatia Bucurestiului. In plus, cererile celor din strada sunt diverse, de la stoparea eutanasierii maidanezilor la Rosia Montana, la “jos Guvernul/Basescu”. Ar trebui Basescu sa raspunda fiecarei intrebari si fiecarui protest din Pta Universitatii? Ar trebui sa adreseze si problema nu stiu carei legi care interzice folosirea tortelor pe stadioane?

Evident, toti cei care declara “de neinteles, Basescu tace” asteapta un fel de mea culpa din partea marinarului. Basescu, conform dorintelor lor, ar trebui sa iasa pe sticla si sa spuna ca da, cei din strada au dreptate, da, nu a reusit sa starpeasca nicio coruptie, da, clasa politica este la nivelul epocii de piatra si ar trebui sa stea vreo 2-3 generatii ascunsa sub un bolovan, da, maidanezii sunt o binefacere deghizata in patrupezi latratori si muscatori, da, Boc ar trebui sa isi dea demisia in fruntea intregului cabinet si, da!, si el ar trebui sa isi dea demisia si o va trimite pe Elena Udrea la o manastire de maici.

Mai putin evident este ca aceasta cerere repetata nu-i nimic altceva decat o versiune a “tatucului rau chemat la ordine de catre popor”. Care popor, iertator cum il stim din manualele de istorie, va lacrama impreuna cu Basescu si il va ierta. Si darnic cum il stim, ii va mai da marinarului inca 1-2 mandate.

***

Din datorie voi mai scrie un singur post pe tema vanzozelii 2012, despre analistii, politologii, ziaristii si cetatenii in general care au abuzat hartia, computerele si internetul in ultimele 2 saptamani. Si poate ma voi lauda ca am castigat o sticla de vin.

Posted in Bizonul politik, De-a valma, Giga, Politica altora, Taieturi din ziare | Tagged , , , , , , , , , , , | 4 Comments

Arafatiada

Am urmarit cat se poate de mult si de sistematic desfasurarea evenimentelor din acest ianuarie, numite pe scurt “Arafatiada”. Am citit tot ce se putea citi in ziare, portaluri, bloguri si vazut tot ce se putea pe youtube, B1TV si TVR. In loc sa imi vad de treaba de aici, am calarit netul pentru a urmari niste demonstratii plapande si confuze in Bucuresti si alte cateva orase romanesti.
De ce am facut aceasta? Pentru ca adevarata miza este uriasa. Legea Sanatatii este o lege fundamentala a oricarei tari. Si am constatat ca daca Arafat nu ar fi tipat “abuz”, iar Basescu nu ar fi fost atat de badaran, Legea aceasta si-ar fi urmat drumul inspre votare.
Am intrebat pe unul-altul din tara daca a citit proiectul propus de Cotroceni. Raspunsul a fost invariabil nu.

Asadar, pentru toti: proiectul Legii Sanatatii.

Filmul evenimentelor a fost cam asa: Arafat iese la televizor si tipa ca prin noua Lege SMURD-ul dispare. Basescu iese si el la televizor si il insulta pe Arafat. Arafat, normal, isi prezinta demisia. Incep primele demonstratii, in Ardeal (ca de obicei), Basescu miroase primejdia si iese din nou la televizor, unde cere retragerea Legii. Urmeaza alte demonstratii, de data asta si in Bucuresti, jandarmi, ultrasi, Pta. Universitatii. In prezent, Arafat este din nou prieten cu Guvernul. Cica va lucra la proiectul unei noi Legi a Sanatatii, care ar trebui sa fie inaintata Parlamentului in cel mult 6 luni.

Problema SMURD-ului, desi reala, mi se pare de secundara altor probleme din fostul proiect al Legii Sanatatii. Intr-adevar, in acum defunctul proiect al Legii Sanatatii, SMURDUL nu mai era o entitate clar definita, ci era un nume. Ca SMURD puteau fi si alte 100 de servicii de ambulante, in paralel. S-au dat exemple din alte tari, pentru sustinerea acestei aberatii cu 100 de ambulante pe cap de locuitor. Eu nu vad aceste exemple mai mult decat niste forme mai sofisticate ale celebrului si eternului mimetism romanesc. Un serviciu de ambulante de urgenta nu poate fi confundat cu o firma de taxiuri.

Problema cea mare a Legii Sanatatii era alta. Si anume Sectiunea 3, Capitolul 204. Pe scurt, fondul strans de CNAS ar fi fost impartit in proportie de 93% la 4-5 firme de asigurari medicale, care, pentru a ajunge la acesti bani, ar fi trebuit sa faca dovada a 250 de milioane de Euro si 1 milion de asigurati (Articolul 192). Adica, 4-5 jucatori mari si straini, din sfera asigurarilor medicale, ar fi avut acces la aproximativ 5 miliarde de Euro anual. Alti 5% din fondul CNAS ar fi fost pentru “echilibrarea ex post a riscurilor ├«ntre asiguratorii de sanatate“. Frumos, nu-i asa? Dupa ce banii platiti de fraieri ajungeau direct in buzunarele unor companii, in caz de “stress”, exista un fond pentru de-stressarea acestora din urma.
Aceasta ar fi fost, asadar, asigurarea de baza. Penicilina si aspirina.
Asigurarea suplimentara ar fi fost altceva. Ar fi fost facuta direct intre client (pacient) si asigurator.
Legea Sanatatii, dupa mine, ar fi fost afacerea secolului pentru Romania. Un asemenea contract intre stat si 4-5 corporatii care merg pe profit ar fi fost pentru “totdeauna”. Cu fiecare generatie, practic cu fiecare copil nascut, companiile acestea ar fi avut alti clienti.
Ce este scris mai sus este practic preluat de la Critic Atac, dintr-un articol semnat de Dr. Sorin Paveliu. Cititi acest articol cu atentie; parerea mea este ca aceasta Lege a Sanatatii ar trebui sa intereseze pe oricine care inca mai are gardul minim de civilizatie de a se spala pe maini.
Va veti intreba, pe drept cuvant, ce e rau in privatizarea sistemului de asigurari. Nimic rau in sine, numai ca toti cei care sunteti macar o data pe postul de client (pacient) trebuie sa realizati ca aceste firme particulare nu au in cap interesul clientului (pacientului). Aceste firme lucreaza pe profit. Ganditi-va bine la asta. Si apoi, ganditi-va bine ca o parte taxele pe banii pe care ii castigati se vor duce direct la o firma particulara (uriasa), despre care nu stiti cum si de ce a fost aleasa de catre Guvern. Acestea vor stabili tot ce este bun pentru voi. Si puneti la cap 1 si cu 1. Si daca iese 0, nu va mirati.

Revenind la Arafatiada, aceasta a demonstrat inca o data, ca romanii se pot orienta numai local temporal vorbind, numai dupa cineva in carne si oase, in cazul acesta un medic. Daca Arafat nu ar fi tipat, iar Basescu si-ar fi tinut gura, lucrurile mergeau inainte. Este clar ca nivelul de nemultumire al oamenilor este critic, dar ca de obicei, asteapta un mesia. Unul care sa ii “calauzeasca”. Lucru dealtfel extrem de periculos.
In rest, ce este acum in Bucuresti este doar o defulare a maxim 1000 de oameni pe zi. Restul: jandarmi, ultrasi, tomberoane aprinse, sunt frectii. Asa zisa dreapta imparte pumni cu asa zisa stanga la televizor sau in ziare, iar bonjuristii au ce discuta la “ceai”.

De remarcat mobilizarea taberei pro-Basescu. Dupa ce au inceput demonstratiile din Tg-Mures, Cluj si Timisoara, dupa ce Basescu a retras in mod public proiectul de Lege si a mai scuipat o data pe noi toti (dar a spus un adevar – bani pentru medicale nu sunt, pentru ca…nu sunt), mass-media de toate formele, atat direct legata de Cotroceni, cat si indirect (precum Diaconescu si OTV-ul sau), a recurs la absolut toate metodele de dezinformare si nauceala. Nu vorbesc de Antene et al., caci acestea nu mai conteaza in peisaj – Basescu et comp. sunt maestri. Ziaristii asa zis independenti si-au castigat painea prin articole demne de scoli respectabile de comunicatie, iar “intelectualii” nu s-au sfiit sa se coboare zilnic la nivele propagandei comuniste.

Prin urmare, nu vad aceste manifestatii decat stingandu-se incet-incet, Boc ne-dandu-si demisia – de ce ar face-o?- iar demisia lui Basescu este o goanga. Poate chiar voi castiga un pariu pus cu un amic – daca Boc nu isi da demisia in 2 saptamani, primesc o sticla de vin.
Inca o data, Basescu a dovedit ca este superior PSD-PNL. Si daca planul lui de a face afacerea secolului a fost doar amanat cu 6 luni, a fost datorita unui medic care si-a luat juramantul in serios.

Totusi, cititi proiectul Legii Sanatatii. Si ganditi-va ca o forma mai mult sau mai putin apropiata de aceasta va apare pana in vara. Sunt banii vostri, e sanatatea voastra, sunt vietile voastre.

Posted in Aberatiuni in miez de noapte, Bizonul politik, Links, Politica altora, Taieturi din ziare, Viata bate filmul | Tagged , , , , , , , , , , | 5 Comments

Memories of a not so distant future

Partial memory 1. Versiunea oficiala.

Partial memory 2.

Posted in Azi suntem culti, De-a valma, Links, Viata bate filmul | Tagged , , | Leave a comment